torstai 17. kesäkuuta 2021

Ylioppilasteatteri Ramppi tekee musikaalihistoriaa Vaasassa

 


Rampin musikaalissa Melviniä (Topi Anttila) kovistelevat Blondi jätkä (Juuso Suihkonen, vas.) ja Brune jätkä (Samuli Pietikäinen, oik.).


Rockmusikaali Toxic Avenger saa vihdoin ensi-iltansa Vaasassa lauantaina 19.6.

Vaasan ylioppilasteatteri Rampin esitys on Suomen ja koko Pohjoismaiden kantaesitys tästä musikaalista.

Alun perin Toxic Avengerin piti saada ensi-iltansa huhtikuussa 2020. Koronapandemian vuoksi ensi-ilta siirtyi, ja sen jälkeenkin sitä on siirretty moneen otteeseen.

Nyt tekijätiimillä on mieli korkealla, sillä musikaalia on harjoiteltu pitkään ja hartaasti, ja tulevana viikonloppuna jännitys ja odotus pääsevät vihdoin purkautumaan.

Musikaali perustuu Troma-yhtiöiden samannimiseen, näyteltyyn kulttielokuvaan vuodelta 1984.

Vuonna 2008 New Jerseyssä ja 2009 off-Broadwaylla ensi-iltansa saaneen musikaalin on kirjoittanut Joe DiPietro, ja sen kappaleet on säveltänyt David Bryan. Hänet tunnetaan Bon Jovi -yhtyeen perustajajäsenenä, lauluntekijänä ja kosketinsoittajana. Yhdessä he ovat kirjoittaneet laulujen sanat.

Sama parivaljakko on kirjoittanut ja säveltänyt myös musikaalin Memphis, joka sai ensi-iltansa Broadwaylla vuonna 2009. Se palkittiin Tony-palkinnolla muun muassa Vuoden parhaana musikaalina.


Ohjaaja käänsi teoksen itse

Toxic Avengeria esitettiin Lontoon West Endissä vuonna 2017, ja esityksestä on tehty taltiointi BroadwayHD-suoratoistopalveluun.

Siellä sen näki myös Rampille musikaalin ohjaava Pyry Keto. Hän ihastui ronskiin, härskiin ja hauskaan musikaaliin, kirjoitti Lontooseen, kysyi esitysoikeuksia ja sai ne.

Pyry Keto on vaasalainen nuorimies, joka on tehnyt Vaasan yliopistossa kanditutkinnon englannista. Niinpä hän käänsi musikaalitekstin itse.

Vaasan kaupunkilehti Ikkunaan kirjoittamassani jutussa (16.6.) Keto kertoi, että laulujen kääntäminen oli erityisen hankalaa, koska niissä oli paljon vitsejä, jotka eivät toimi suomeksi.

Englanti ja suomi ovat kielijärjestelminä erilaisia. Lauluissa suomen tavujen sovittaminen nuotteihin oli hankalaa niin, että vitsit olisivat kääntyneet sujuvasti.

Kedon mukaan musikaalissa on myös paljon viittauksia amerikkalaiseen kulttuuriin. Hänen piti kääntäessään pähkäillä, mitä suomalainen katsoja niistä viittauksista ymmärtää ja mitä ei.

Keto on pitkän linjan ramppilainen, joka ohjasi viime vuonna Rampin kesäteatterinäytelmän Risto Räppääjä ja villi kone. Pari vuotta sitten Keto ohjasi Ramppiin musikaalin Rocky Horror Show, jota voinee pitää jonkinlaisena sukulaisena Toxic Avengerille.

Keto tosin korostaa, että Toxic Avengerin teemat ovat painavampia kuin Rocky Horrorin. Toxic Avenger koskettelee muun muassa politiikan korruptiota ja ilmastonmuutosta.


Vain viisi esitystä

Toxic Avenger sijoittuu kuvitteelliseen Tromavillen kaupunkiin New Jerseyn osavaltioon. Kiusattu nörtti, Melvin, putoaa myrkyllistä jätettä sisältävään ämpäriin, ja muuttuu sen vaikutuksesta supervahvaksi vihreäksi mutantiksi, Toksiseksi mieheksi.

Hän rakastuu sokeaan kirjastotyöntekijään, Sarahiin. Samaan aikaan kaupungin korruptoitunut pormestari haluaa Melvinin hengiltä, sillä tämä on saanut tietää liikaa pormestarin salaisista operaatioista koko kaupungin tuhoksi.

Pääosaa eli Melviniä esittää Topi Anttila ja Sarahia Anni Koivisto. Pormestarina nähdään Venla Sippola.

Musikaalissa kuullaan vaasalaisista muusikoista koostuvaa bändiä, jonka kapellimestarina toimii Arttu Jaulimo.

Toxic Avengeria esitetään Vaasassa Ritzin tiloissa Kirkkopuistikolla vain viisi kertaa. Kaksi esitystä on tulevana lauantaina, kaksi seuraavana päivänä eli sunnuntaina, ja viimeinen esitys on keskiviikkona 23. kesäkuuta.

Jokaiseen esitykseen otetaan enintään 80 katsoja koronarajoitusten takia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti