keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Rompalta Hietasaareen – Suosittu musikaali tapahtuu nyt Vaasassa


Roope Lappalainen näyttelee Turmiolan Tommia Vaasan ylioppilasteatteri Rampin kesämusikaalissa Vuonna 85. Kuva: Anne Laurila

Vaasassa sukelletaan tänä kesänä Eppujen, Popedan ja Juice Leskisen biisien tahdissa suoraan 1980-luvulle, kun ylioppilasteatteri Ramppi esittää musikaalia Vuonna 85. Ensi-ilta on perjantaina, 8.7.2022.

Vuonna 85 on Suomen kaikkien aikojen katsotuin kotimainen musikaali. Tampereen työväen teatterissa vuonna 2006 kantaesitetty musikaali pyöri täysille katsomoille runsaat kuusi vuotta ja keräsi noin 280 000 katsojaa.

Ramppilaiset toivovat, että supersuosittu musikaali murskaa myös ylioppilasteatterin tähänastisen kesäteatteriesitysten katsojaennätyksen, jota pitää hallussaan Peppi Pitkätossu vuodelta 2011.

      Odotukset ovat korkealla. Lippuja on myyty ja varattu ennakkoon tuplavauhtia verrattuna edelliskesiin. Nyt näyttää siltä, että useat esitykset myydään loppuun, joten kannattaa pitää kiirettä varaamisen kanssa, sanoo musikaalin ohjaava Pyry Keto.

Hän tietää, että kesäteatterin menestys riippuu sään haltijoista. Musikaalia esitetään Bock’s Corner Villagen sisäpihalla Vetokannaksella. Siellä 250 hengen katsomo ei ole katettu, joten suojaa sateelta tai paahteelta ei ole.

Kevyt tarina ja iskevää musiikkia

Pyry Keto on pitkän linjan ramppilainen. Hänet on nähty lavalla muun muassa Vaahteramäen Eemelinä Rampin kesäteatteriesityksessä 2018 ja Hairspray-musikaalissa kesällä 2019. Seuraavana kesänä Keto ohjasi lastennäytelmän Risto Räppääjä ja villi kone.

Vuonna 85 oli Kedon oma ehdotus Rampin tämän kesän näytelmäksi.

      Minusta tämä on ulkoilmaesitykseksi sopiva, kevyt tarina. Musiikki on manserokkia ja -iskelmää, joka varmasti iskee yleisöön.

Musikaalissa kuullaan tamperelaisartistien suurimpia hittejä 80-luvulta, kuten Eppu Normaalin Baarikärpänen ja Vuonna 85 ja Popedan Kuuma kesä ja Matkalla Alabamaan.

      Tässä on kova kattaus, yhteensä 39 biisiä.

Esityksessä tahdin takaa nuorista vaasalaismuusikoista koostuva Alabama House Band Pipeda, jossa on sama kokoonpano kuin Epuilla: kaksi kitaraa, basso ja rummut.

Roope Lappalainen ja Pyry Keto ovat innoissaan Rampin kesämusikaalissa kuultavasta 1980-luvun musiikista.
Kuva: Anne Laurila

Tappara vaihtui Vepsuun

Vaikka musikaalin sävelkuviot ovat tamperelaisia, alkuperäisen tarinan Keto on muokannut vaasalaiseksi.

Musikaali kertoo Turmiolan Tommista, joka rakastuu palavasti Karoliina-nimiseen neitoon vuonna 1985. Tommi on töissä tehtaassa, ja musikaalissa seurataan myös Tommin työporukan ja ystävien edesottamuksia.

-       Alun perin tapahtumat oli sijoitettu Tampereelle. Nyt tarinassa ollaan esimerkiksi Hietasaaressa, ja keskeinen tapahtumapaikka on Romppa eli Strömbergin tehdas Vaasassa, Keto paljastaa.

Myös alkuperäistarinan Tappara-niminen roolihahmo vaihtui vaasalaisittain Vepsuun, ja samalla vaihtui roolin sukupuoli.

-       Olin yhteydessä musikaalin toiseen käsikirjoittajaan, Heikki Syrjään, ja hän antoi luvan lokalisoida tapahtumat Vaasaan. Hän oli siitä oikein mielissään, ja sain vinkkejäkin, mitä kaikkea voisin muuttaa, Keto kertoo.

Tekstin pyörittely ei ollut Kedolle hankalaa, sillä hän muun muassa käänsi suomeksi ja ohjasi Rampin viime vuonna kantaesittämän musikaalin Toxic Avenger.

-       Töitä teetti enemmän se, kun piti selvittää, missä kapakoissa vaasalaisnuoret pyörivät 80-luvulla ja ketkä pelasivat Vepsussa siihen aikaan.

Konkareita ja tuoreita kasvoja

Vepsua näyttelee Ida Metsäranta, joka on innoissaan roolistaan kiihkeänä futisfanina.

      Vepsu on aivan erilainen ihminen kuin minä. Vepsu on urheiluhullu, joka harkitsee, mitä sanoo. Minä olen puhelias, enkä en tiedä mitään urheilusta. On kiinnostavaa päästä katsomaan asioita eri näkökulmasta.

Metsäranta on aiemmin ollut mukana muun muassa Hairspray-musikaalissa.

Vuonna 85 -musikaalin näyttelijäkaartissa on monia muitakin tuttuja kasvoja ylioppilasteatterin eri esityksistä, mutta pääosan esittäjä on Rampissa suhteellisen uusi tuttavuus.

Turmiolan Tommia esittää Roope Lappalainen, joka muutti muutama vuosi sitten Oulusta Vaasaan. Hän opiskelee viestintätieteitä Vaasan yliopistossa. Kyseessä on hänen ensimmäinen iso pääroolinsa, mutta mies ei vaikuta jännittävän musikaalilavalle nousemista.

      Olen kasvanut suomalaisen iskelmän tahtiin ja laulanut pienestä pitäen. Isäni laulaa tanssiorkesterissa, ja minäkin olen heidän kanssaan esiintynyt. Myös fyysinen työ ja pitkät päivät ovat minulle tuttuja, niin kuin roolihahmollenikin, sanoo vuosia kokkina työskennellyt Lappalainen.

Vuonna 85 -musikaali

  • Ensi-ilta 8.7. Bock’s Corner Villagen sisäpihalla Vetokannaksen Pukinkulmassa.
  • Esityksiä on 15, viimeinen 10.8.
  • Ei suositella alle 15-vuotiaille kiroilun ja roisin kielenkäytön takia.

Tämä kirjoittamani artikkeli julkaistiin maakuntalehti Ilkka-Pohjalaisessa ja kaupunkilehti Vaasassa sekä verkkosivulla että printtilehdessä ajalla 30.6.–6.7.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti